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Use este identificador para citar ou linkar para este item: https://repositorio.ufpb.br/jspui/handle/123456789/532
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Campo DCValorIdioma
dc.creatorPaulino, Jefferson Rafael de Lima-
dc.date.accessioned2014-07-11T16:36:07Z-
dc.date.available2014-07-11T16:36:07Z-
dc.date.issued2014-07-11-
dc.identifier.urihttps://repositorio.ufpb.br/jspui/handle/123456789/532-
dc.description.abstractThe present review has the propose to show some considerations about the usage of cactus pears in the livestock of Brazilian semi-arid. This kind of cactus has an excellent adaptation for the Brazilian semi-arid weather. The cactus pears is an important power source for ruminants because it is a rich food and meets the water needs of these animals as well. There is by about 550 thousands ha of cactus pears in the northeast of Brazil, which is the largest area of cultivation of the American continent. The three most important especies produced in this region are: The giant cactus pear (Opuntia fícus indica); the rounded cactus pear (Opuntiasp) and the small cactus pear (Nopalea cochenilifera). Maybe, the biggest problem to cultive these plants in the Northeast of Brazil would be the pest called Cochonilha of the Carmim which is dissipating the farms of cactos pears. Several researchs have been done in order to investigate whether the inclusion of cactus pears as food of the ruminats could reduce the consuption of water of them. In addition, the inclusion of cactus pears, in the meal of ruminants, together a source of effective fiber has been researched with the intention of investigate whether any metabolic disturbance is induced in these animals.pt_BR
dc.description.provenanceSubmitted by Jadson Pamplona (jadsonpamplona@hotmail.com) on 2014-07-11T16:36:07Z No. of bitstreams: 2 JRLP11072014.pdf: 291272 bytes, checksum: 869a025b8ff5599fb92c8a97deeb566c (MD5) JRLP11072014.pdf: 291272 bytes, checksum: 869a025b8ff5599fb92c8a97deeb566c (MD5)en
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dc.language.isoptpt_BR
dc.rightsAcesso abertopt_BR
dc.subjectCochonilhapt_BR
dc.subjectPalma forrageirapt_BR
dc.subjectRuminantespt_BR
dc.subjectDieta animalpt_BR
dc.subjectAlimentação animalpt_BR
dc.titlePalma forrageira na alimentação de ruminantes no semiáridopt_BR
dc.typeTCCpt_BR
dc.description.resumoEsta Revisão de literatura tem por objetivo apresentar considerações sobre o uso da Palma forrageira na pecuária do semiárido. Por possuir características de excelente adaptação às condições climáticas do semiárido, a Palma forrageira é uma importante fonte de alimento para os ruminantes, pois além de fornecer um alimento verde, supri boa parte das necessidades de água. Estima-se aproximadamente 550 mil ha cultivados nessa região, onde se concentra a maior área de cultivo do continente. As três principais variedades cultivadas na região do semiárido são: A palma gigante (Opuntia fícus indica), a palma redonda (Opuntiasp) e a palma miúda (Nopalea cochenilifera). Talvez o grande problema do cultivo da planta no Nordeste seja a praga Cochonilha do Carmim, que vem dizimando os palmares nordestinos. Várias pesquisas estão sendo realizadas e vem comprovando que a inclusão da Palma forrageira em dietas dos ruminantes diminui o consumo de água, e se fornecido juntamente com uma fonte de fibra fisicamente efetiva não provoca qualquer distúrbio metabólico nos animais.pt_BR
dc.publisher.departmentZootecniapt_BR
Aparece nas coleções:TCC - Zootecnia

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