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Please use this identifier to cite or link to this item: https://repositorio.ufpb.br/jspui/handle/123456789/15682
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dc.creatorMedeiros, Maria Eduarda Pimentel de-
dc.date.accessioned2019-09-12T19:35:45Z-
dc.date.available2018-06-26-
dc.date.available2019-09-12T19:35:45Z-
dc.date.issued2018-06-06-
dc.identifier.urihttps://repositorio.ufpb.br/jspui/handle/123456789/15682-
dc.description.abstractSocial and global policies and the problems of globalization have contributed to increasing the concept of food and nutritional security. Among the aspects and directions that encompass food security and food safety, which is the guarantee of food supply free of contamination. Therefore, food safety is related to the care with food handling, the form of distribution and the appropriate nutritional aspects. This study focused on evaluating food safety issues in the food supply from the Good Manufacturing Practices tools, which is a requirement of the Brazilian government and to elaborate the Good Practices Manual of the Center for Commercialization of Family Agriculture João Pedro Teixeira - CECAF, located in the municipality of João Pessoa, with the objective of contributing to the fulfillment of the necessary requirements established in current legislation. It was concluded that the Good Practices Manual is fundamental for the correction of aspects of hygiene of the manipulator, the structural aspects of buildings and aspects of pest control and maintenance of hygiene in general.pt_BR
dc.description.provenanceSubmitted by Gislayne Perez Theodoro (gislayne.perez@gmail.com) on 2019-09-12T19:35:45Z No. of bitstreams: 2 license_rdf: 805 bytes, checksum: c4c98de35c20c53220c07884f4def27c (MD5) MEPM12092019.pdf: 1527938 bytes, checksum: c36ddef98f475c4e09985d15577ffb96 (MD5)en
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dc.languageporpt_BR
dc.publisherUniversidade Federal da Paraíbapt_BR
dc.rightsAcesso abertopt_BR
dc.rightsAttribution-NoDerivs 3.0 Brazil*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nd/3.0/br/*
dc.subjectSegurança alimentarpt_BR
dc.subjectSegurança alimentar e nutricionalpt_BR
dc.subjectManipuladorespt_BR
dc.subjectAgricultura familiarpt_BR
dc.subjectBoas práticas em feiraspt_BR
dc.titleElaboração de manual de boas práticas do centro de comercialização de agricultura familiar João Pedro Teixeirapt_BR
dc.typeTCCpt_BR
dc.contributor.advisor1Rodrigues, Noádia Priscila Araújo-
dc.description.resumoAs políticas e programas sociais bem como os problemas decorrentes do processo de globalização contribuíram para ampliar o conceito de segurança alimentar e nutricional ao longo do tempo. Entre os aspectos e orientações que englobam segurança alimentar e nutricional assim como a segurança alimentar, estãogarantir oferta de alimentos livres de contaminação. Portanto, a segurança alimentar está relacionada a manipulação correta dos alimentos, aoacesso e aos aspectos nutricionais adequados. Este estudo teve como objetivo identificar as questões de segurança alimentar no transporte e distribuição de alimentos e a conduta de Boas Práticas de Manipulação dos alimentos e elaborar o Manual de Boas Práticas do Centro de Comercialização da Agricultura Familiar João Pedro Teixeira - CECAF, localizado na o município de João Pessoa.A fim de de contribuir para o cumprimento dos requisitos necessários estabelecidos na legislação brasileira vigente. Concluiu-se que o Manual de Boas Práticas é fundamental para a correção dos aspectos de higiene dos manipuladores, aspectos estruturais, aspectos de controle de pragas urbanas e manutenção da higiene de forma geral.pt_BR
dc.publisher.countryBrasilpt_BR
dc.publisher.departmentGastronomiapt_BR
dc.publisher.initialsUFPBpt_BR
dc.subject.cnpqCNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::CIENCIA E TECNOLOGIA DE ALIMENTOS::CIENCIA DE ALIMENTOS::PADROES, LEGISLACAO E FISCALIZACAO DE ALIMENTOSpt_BR
Appears in Collections:CTDR - TCC - Gastronomia

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